De klimaatveranderingen die onze planeet treffen, vragen ons om onszelf aan te passen aan nieuwe situaties. Deze ontwikkelingen vragen om nieuwe technieken en ontwerpen die passen bij de klimaatopgaves van vandaag. Daarom zijn wij bij RIO Projects B.V. blij dat wij bij kunnen dragen aan de implementatie van de zogeheten Water Wall ®, een systeem dat regenwater op een innovatieve en gemakkelijke manier kan opvangen voor toekomstig gebruik en tegelijk zichtbaarheid geeft aan het klimaatadaptatie vraagstuk.

Het Water Wall concept is bedacht door een studententeam van de Hanzehogeschool Groningen en uiteindelijk gerealiseerd door de startup Amfibia Solutions, die teamgenoot Jenifer van Dijk heeft opgericht. Het idee om regenwater verticaal op te slaan en blinde muren in steden beter te benutten, heeft in 2017 de Hanseatic City Challenge gewonnen. Onderdeel van deze prijs was de belofte dat er een Water Wall op de Zernike campus te Groningen gerealiseerd zou worden, maar het was even zoeken naar een geschikte locatie. Zo had de Hanzehogeschool door de beperkende regelgeving geen geschikt gebouw. Uiteindelijk kon RIO in deze zoektocht wel een geschikte locatie bieden voor de realisatie van dit innovatieve idee. RIO liet deze mogelijkheid ook zeker niet aan zich voorbijgaan. Zo reageerde de RIO Projects B.V. partner Bert Horst op de vraag of de Water Wall bij hen geïnstalleerd kon worden: ‘Super tof, schroef maar aan de gevel!’.

In bovenstaande video van de Hanzehogeschool in Groningen wordt onder andere aandacht besteed aan de Water Wall en andere innovatieve ontwikkelingen op het EnTranCe terrein op het Zernike.

De Water Wall is een concept dat op een eenvoudige manier laat zien hoe klimaatadaptatie maatregelen kunnen worden gekoppeld aan andere (lokale) belangen en behoeften. Het concept bestaat uit twee delen. Het eerste deel bestaat uit een verticaal buizensysteem voor het opslaan van regenwater, zodat het regenwater vervolgens gebruikt kan worden voor meerdere doeleinden. Het tweede deel bestaat uit een creatieve uitvoering met een maatschappelijke boodschap, hierdoor is het voor mensen duidelijk wat ze zelf kunnen doen aan klimaatadaptatie. Daarnaast doen studenten hier praktijkonderzoek en zijn er ook andere bedrijven betrokken bij de verdere ontwikkeling. Zo wordt de Water Wall binnenkort verbonden met het ernaast gelegen waterbergende parkeerterrein van het bedrijf Poly Civiel.

Door de samenwerking tussen Water Wall en RIO Projects B.V., is de campus niet alleen een stukje klimaatrobuuster, maar kan deze ontwikkeling ook verdere innovatie op het gebied van klimaatadaptatie motiveren en stimuleren.

Meer informatie over Water Wall kunt u vinden op de website: water-wall.nl