RIO Projects B.V heeft, door middel van financiƫle donatie, bijgedragen aan het herstellen van de flora en fauna in het Natura 2000-netwerk in Litouwen. De donatie is gericht aan de organisatie Dam Removal Europe, een beweging die zich inzet voor het herstellen van natuur in Europese rivieren door middel van de verwijdering van ongebruikte en vergeten dammen. Door het verwijderen van deze obstakels kunnen rivieren vol met vis weer vrij doorstromen, waardoor natuurlijke processen, zoals vismigratie, hersteld kunnen worden.

De financiƫle donatie van RIO Projects B.V. zal specifiek bijdragen aan het verwijderen van de Brazuole-dam, liggend in de gelijknamige Brazuole rivier in Litouwen. De Brazulole rivier is vanwege haar unieke natuur opgenomen in het Natura 2000-netwerk van Litouwen. De verwijdering van de al jaren ongebruikte Brazuole-dam kan plaatselijke vis stromen weer de ruimte geven die nodig is. Daarnaast zal de damverwijdering de eerste zijn in de geschiedenis van Litouwen. Hierdoor kunnen plaatselijke onderzoekers nieuwe inzichten verkrijgen in de plaatselijke effecten van damverwijdering.

Website WWF

Momenteel is het voorbereidingsproces afgerond en kan de werkelijke verwijdering van de Brazuole-dam beginnen. De organisatie van de damverwijdering streeft ernaar dit project af te ronden tussen juli en september. RIO is blij dat ze bij hebben kunnen dragen aan het dit proces en hoopt dat het project succesvol afgerond kan worden.

Meer informatie over de Brazuole-dam verwijdering kunt u vinden op deze website.